Met hardhout bouw je een stevige schutting

De kans is groot dat je er dit jaar voor kiest om vakantie in je eigen tuin te gaan vieren. Dan kun je er maar beter voor zorgen dat die tuin tiptop in orde is. En dus is het nu hét moment om eens kritisch naar je schutting te kijken. Staat die nog mooi? Staat er überhaupt een schutting? Wordt het tijd om de boel eens te vervangen? Met hardhout maak je de mooiste schuttingen, naar eigen ontwerp, helemaal zelf. Je kunt met hardhout eigenlijk niet de mist in gaan. De schutting staat stevig en gaat jaren mee. Als je tenminste goed nadenkt en plant voor je aan de gang gaat.

Hoe bouw je een schutting met hardhout?

Zoals met iedere klus waar je aan gaat beginnen "meten is weten". Je moet heel exact de maten van je tuin nemen en deze nog een keer nameten voor de zekerheid. Dan kun je aan de hand van die afmetingen je ontwerp gaan tekenen. Zorg dat er minimaal op iedere 1 meter 80 een paal van hardhout de grond in gaat om de losse planken of schermen aan te verbinden. De losse planken zijn misschien langer, maar voor de stevigheid van de constructie moet je ook palen tussendoor plaatsen. Je kunt dan telkens een deel doen. Graaf een gat, zet de paal daar waterpas in en vul het gat af met snelbeton. Even wachten tot het droog is en dan kun je verder.

Hardhouten palen en planken hebben meer toepassingen

Natuurlijk, de meest bekende toepassing is wel in schuttingen. Maar wat denk je van vlonders? Je kunt een mooie hardhouten vlonder aanleggen als verlengstuk van je huis. In plaats van een stenen terras. Je kunt hiervoor de hardhouten palen gebruiken als leggers en hierop de planken, ook weer van hardhout, bevestigen. Doordat het hier om hardhout gaat, zal het onderhoud minimaal zijn. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de vlonder een kleur te geven, maar écht nodig is dat niet.

Onderhoud van hardhouten tuinobjecten

Het onderhoud bij hardhout is, zoals gezegd, minimaal. Er zijn echter wel zaken waar je even op moet letten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat planken en palen nooit direct in de grond staan. Dit voorkomt rotten van het hout. Ga je palen zetten voor een schutting? Behandel dan het onderste deel van de paal met vochtwerende beits. Leg je een vlonder? Zorg er dan goed voor dat de ondergrond droog is en dat het water goed weg kan lopen. Zo heb je jarenlang plezier van je hardhout!