Ronde palen: geschilde of ongeschilde kiezen?

Er zijn een boel manieren waarop ronde palen te gebruiken zijn in en rondom het huis. Ze zijn vaak van hout en geven een unieke uitstraling aan elk soort bouwwerk. Er zijn twee soorten ronde palen die het meeste worden gebruikt, met name in de tuin:

  • geschilde ronde palen
  • ongeschilde ronde palen

Ze verschillen in uiterlijk maar ook een beetje in gebruik. Het is daarom goed om te realiseren wat je precies voor toepassingen wil zien met het hout en het hierop aan te passen. Een ongeschilde paal is in principe een ronde paal die gemaakt is uit een volledige boomstam- of tak. Daarom zit de bast er nog op, ofwel de schil. Je kunt dit zien als een soort extra stevig hoesje. Maar die bast geeft het hout ook meer bescherming, net zoals toen het nog onderdeel van een boom was. De bast is echter ook ruw en kan splinters bevatten.

De geschilde variant

De geschilde variant van de ronde palen heeft geen bast meer. Deze is vakkundig verwijderd om voor een zachter, lichter resultaat te zorgen. Dit soort houten paal wordt veel gebruikt voor schuttingen dankzij het uiterlijk maar ook omdat ze minder ruw zijn. Je kunt echter ook gewoon een schutting maken van de palen met bast.

ronde palen

Speeltoestellen van ronde palen

Een schommel of klimrek in de tuin is natuurlijk hartstikke leuk voor jonge kinderen. Besluit je zo’n speeltoestel echter zelf te maken? Dan is het goed om te realiseren dat je beter geschilde ronde palen hiervoor kunt gebruiken. Deze bevatten minder splinters en kunnen je kind ook minder pijn doen wanneer ze erover of er tegenaan vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *