Wat is een sedumdak?

Een sedum dak is het creëren van een tuin op een plek waar eigenlijk geen tuin is, namelijk op het dak. Elk seizoen tonen de planten een verschillende kleurtint, dit verrassende kleurenschouwspel zorgt iedere keer voor een prachtig beeld. Op deze aangelegde groentuin groeit vegetatie, niet doormiddel van spontane verwaarlozing als onkruid, maar door het zorgvuldig kiezen van een plantenmassa.

Hoe toe te passen?


Een groendak kan op bijna elk bouwwerk worden toegepast, zoals uw tuinhuis, uw aanbouw of de volledige woning. Aangezien ieder dak ontzettend warm kan worden dient de beplanting goed tegen deze hitte bestendig te zijn. De toepassing op het dak mag niet te zwaar worden belast, omdat dit nadelige gevolgen kan hebben voor het bouwsel. Om deze reden wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van vetplantjes, ook wel sedum. Deze vetplantjes zijn licht en goed bestendig tegen warmte. Naast sedum worden de daken ook veelal aangelegd met kruidige planten waaronder diverse gras- en bloemsoorten behoren. Groene daken hebben meestal een omvang van enkele tientallen vierkante meters, maar deze kunnen fors variëren. Er zijn in bepaalde grote steden zelfs complete stadsparken aangelegd. Een goed voorbeeld hiervan is een winkelcentrum in Rotterdam, hier bevindt zicht een “dakpark” van ruim tachtig duizend vierkante meter.

Duurzame investering


Een sedum dak is een zéér groene, duurzame en milieuvriendelijke investering. Het is de ideale uitbreiding voor de traditionele dakbedekking waarbij u kunt denken aan dakpannen of bitumen. De sedum behoudt het gehele jaar de mooie groene kleur. Tijdens de zomer periode trekken vetplantjes in de bloei veel bijen aan.

Overige informatie


Er zijn in sommige gemeente ook nog subsidies mogelijk, maar dit verschilt per gemeente. Om dit zeker te weten kunt u het best contact opnemen of even kijken op de website van uw gemeente. Op de reguliere daken is het belopen van groendaken sporadisch mogelijk, namelijk twee keer per jaar. Dit wordt meestal puur voor onderhoud gedaan. Er kunnen, indien nodig, ook staptegels tussen het groen worden toegepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *